Een week of twee geleden kon ik mijn nieuwsgierigheid naar Microsoft’s Windows 8 niet meer bedwingen en besloot ik deze te installeren op mijn desktop. In dit artikel mijn eerste indrukken van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, dat op 26 oktober beschikbaar komt voor de consument.
Voordat ik Windows 8 installeerde was mijn mening ongeveer als volgt: geweldig voor smartphone en tablet, maar zonder touch screen onhandig voor de desktop. Je kunt niet swipen, maar moet je muis gebruiken. Bovendien heb je op je desktop meestal een groter scherm en in mijn geval zelfs twee.
Waar is mijn startmenu?
Het grootste bezwaar als ik andere reviews mag geloven. Ik denk dat het wel meevalt. Het startmenu zoals we dat vanaf Windows 95 kennen en dat in de loop der jaren vooral in functionaliteit is aangepast, bestaat in Windows 8 niet meer. Daarvoor in de plaats hebben we nu het startscherm, welke full screen getoond wordt. Het startscherm bestaat uit tiles, dit zijn tegeltjes die de iconen van vorige Windowsversies hebben vervangen.
De tiles ken ik nu zo’n twee jaar van mijn Windows Phone. Elke programma heeft één of meerdere tiles. Minimaal één om op te starten, maar het is binnen programma’s ook mogelijk om extra tiles aan te maken die direct verwijzen naar een bepaalde functie. Zo kun je websites aan je startscherm toevoegen, maar ook contactpersonen, weerlocaties of elke andere nuttige functionaliteit die een programma kan bevatten. Een tile kan verder statisch zijn of dynamische informatie bevatten: nieuwe e-mail, volgende afspraak, update van een contactpersoon, et cetera.
Wat me wel opvalt is dat Windows 8 erg vertrouwt op de vindingrijkheid en bekendheid met smartphones en tablets als het gaat om het vinden van functies. Buiten een opmerking tijdens het maken van een gebruikersprofiel (bij de eerste keer inloggen) is er geen enkele visuele indicatie dat zich extra functionaliteit in de hoeken van het scherm bevindt: het startscherm wordt getoond door met de muis naar de linkeronderhoek van je scherm te gaan, de openstaande programma’s door naar de hoek rechtsboven te gaan en de charms bar (met functies) rechtsboven en onder. Ik heb een filmpje van 4 minuten zitten kijken van een vader die voor de eerste keer kennismaakt met Windows 8 en het niet gevonden krijgt.
Inloggen met Microsoft Account
In Windows 8 kun je inloggen met je Microsoft Account (voorheen LiveId). Hierdoor worden een aantal Windowsinstellingen bij Microsoft opgeslagen. Wanneer je op verschillende computers of tablets werkt zullen deze instellingen met je mee verhuizen en op elk apparaat gelijk zijn.
Een Microsoft Account is bijvoorbeeld je Hotmail- of Outlook.com-adres, maar je kan elk e-mailadres gebruiken als Microsoft Account. Als je bijvoorbeeld een eigen domeinnaam hebt of je wilt het e-mailadres van je internet provider gebruiken, dan kun je daar ook een Microsoft Account van maken.
Social Media
Windows 8 ondersteunt standaard Facebook, Twitter en Linkedin. Dat betekent dat de updates van je contactpersonen zichtbaar zijn bij hun contactinformatie en dat je People Tile deze updates ook toont. Je People Tile is een tegel die afwisselend updates en profielfoto’s toont. Je kan vanuit Windows 8 zelf ook updates posten naar de verschillende sociale netwerken. Dat is handig, maar kan ook voor een kleine irritatie zorgen als je ook nog de losse apps of websites gebruikt: het wordt niet gesynchroniseerd, dus notificaties van bijvoorbeeld facebook moet je én in Windows én op de website of een aparte app als gelezen markeren.
Twee Internet Explorers
Je hebt in Windows 8 twee Internet Explorers 10. De Modern UI, zeg maar tabletversie, draait fullscreen en zonder plugins. De andere is de desktopversie en ziet er hetzelfde uit als de Internet Explorer die we uit eerdere Windowsversies kennen.
Het werken met de tabletversie van Internet Explorer is wennen, maar heeft zeker voordelen. De versie draait full screen, waarbij de tabbladen (voor verschillende websites) en adresbalk tijdens het surfen niet zichtbaar zijn. Dat geeft tijdens het lezen toch rust, omdat je niet afgeleid wordt door andere tabbladen en de website heeft veel ruimte tot zijn beschikking. De tabbladen worden getoond als je met je rechtermuis op de website klikt.
Vooral bij Internet Explorer merk je dat je in twee werelden leeft. De tabletwereld met full screen apps, en de desktopwereld met de “traditionele” programma’s. Standaard staat Internet Explorer ingesteld op “Let Internet Explorer decide” om te bepalen of een website in tablet Internet Explorer of desktop Internet Explorer getoond wordt. Links vanuit e-mail (die ik lees in Outlook 2010) worden bij mij geopend in de desktopversie. Mijn andere websites lees ik meestal in de tabletversie. Hierdoor ben je nog weleens op zoek naar een openstaande website.
Dualscreen
Zoals gezegd heeft mijn desktop twee monitoren. Daardoor kwam ik erachter dat het bureaublad geen “programma is wat je opstart”, maar dat deze gewoon heel de tijd aanwezig is. De hoeken van alle schermen bevatten extra functionaliteit. Het startscherm kun je dus openen door op elk scherm naar de hoe linksonder te gaan. Helaas is de notification area (met de klok, openstaande programma’s, netwerkicoon, et cetera) alleen zichtbaar op het primaire scherm, waar meestal een Modern UI programma (zoals Internet Explorer, People, Calendar) full screen in beeld staat.
Snelheid
Misschien ligt het aan de verse installatie, maar Windows 8 is zeker weer een stukje sneller dan de vorige versies. Mijn hardware is inmiddels een jaar of 4 oud, maar toch is het opstarten van Windows zeer snel gebeurd.
Kopen?
Op dit moment draai ik een probeerversie van Windows 8 :-). Wil je Windows 8 ook proberen, download dan uit bijvoorbeeld een nieuwsgroep de MSDN versie en installeer deze, maar activeer deze niet. Straks, op 26 oktober, maakt Microsoft Windows 8 ook voor gewone consumenten beschikbaar. Deze zal dan ook een probeerversie bevatten, net zoals je dat bijvoorbeeld ook voor Microsoft Office hebt.
Ga ik Windows 8 kopen? Ik ga er vanuit van wel. In de afgelopen weken ben ik geen problemen tegen gekomen, waardoor ik niet met Windows 8 kan werken. Het startscherm is even wennen, het switchen tussen tabletversie en desktopversie ook. Wanneer Windows 8 officieel uit is gebracht zullen er ook meer Modern UI apps voor verschijnen en verwacht ik meer tijd in de tabletversie door te brengen. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. Gebruikers van een Windows Xp, Vista of 7 licentie kunnen upgraden voor maar 40 euro.
Join the discussion One Comment