Skip to main content

Waarom je een Microsoft- en een Google Account moet hebben

Inloggen met een Microsoft Account

Al jaren kun je bij allerlei websites en diensten inloggen met je eigen e-mailadres. Makkelijk te onthouden en uniek per gebruiker. Waar je bij de meeste websites één specifieke dienst krijgt met je account, zijn er twee in het bijzonder die inmiddels een flink arsenaal aan diensten hebben die gebruik maken van één account: Microsoft en Google. Daarnaast kun je bij veel websites nu ook inloggen met een Microsoft of Google Account. Waarom zou je bij beiden een account moeten hebben? En waarom is het verstandig om hier goed over na te denken?

Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om online met elkaar samen te werken, te overleggen of bestanden te delen. Twee van de belangrijkste leveranciers van die diensten zijn Microsoft en Google. Zo heeft Microsoft OneDrive om bestanden op te slaan en te delen en heeft Google Hangouts om te overleggen. Waar ik tegenaan loop is dat ik mensen moet vragen wat hun Microsoft of Google Account is en dat sommige van hen niet weten wat het is en dus niet weten of ze het hebben. Onhandig is het als ze voor elke dienst een ander account gebruiken.

Microsoft Account

Het Microsoft Account had ooit de naam LiveId. Het is een combinatie van een e-mailadres met een wachtwoord. Heb je bijvoorbeeld een e-mailadres dat eindigt op @hotmail.com, @live.com (of .nl) of @outlook.com, dan is dat tevens je Microsoft Account. Het is echter ook mogelijk om een Microsoft Account te maken van elk willekeurig andere e-mailadres.

Maak een Microsoft Account aan

Met je Microsoft Account kun je inloggen bij elke dienst van Microsoft en sinds Windows 8 ook op je Windowscomputer. Dat maakt het nog makkelijker om te werken met de andere services Microsoft. Ben je namelijk in Windows al ingelogd met je Microsoft Account, dan ben je dat ook automatisch op de overige diensten van Microsoft. Het is dan niet nodig om nog een keer in te loggen. Denk hierbij aan OneDrive en OneNote, maar ook bijvoorbeeld Skype.

Voor je e-mail heeft Microsoft inmiddels Hotmail vervangen door het veel betere Outlook.com. Daarnaast heb je natuurlijk je OneDrive, waar je gratis 5 gb cloudopslag hebt. Binnen OneDrive kun je gebruik maken van de Office Webapps, waarmee je online Officedocumenten (Word, Excel, Powerpoint en OneNote) kunt bewerken en delen met anderen. De diensten van Microsoft blijven zich uitbreiden, dus denk goed na welk e-mailadres je hiervoor wilt gebruiken.

Google Account

Gelijk aan Microsoft heeft ook Google steeds meer diensten waarvoor je je kunt aanmelden. Denk aan Google+, Youtube, Reader en Google Drive. Binnen Google+ heb je Hangouts, virtuele hangplekken waar je samen met anderen kunt chatten, videochatten en schermen delen. Heb je je eigen website, dan kun je daarvoor ook gebruik maken van Google Analytics voor de statistieken. Ook bij Google kun je van elk willekeurig e-mailadres een Google Account maken (klik bij username op “I prefer to use my current email address”).

Maak een Google Account aan

Eén e-mailadres voor Microsoft en Google

Bij steeds meer website kun je inloggen met Facebook- en/of Twitteraccounts, maar ook Microsoft- en Google accounts behoren regelmatig tot de mogelijkheden. Het is daarom verstandig om goed na te denken welk e-mailadres je hiervoor wilt gebruiken. Wanneer je daarnaast van het e-mailadres zowel een Microsoft als een Google Account maakt, bespaar je jezelf een hoop werk. Je hoeft dan nog maar één e-mailadres te onthouden, die je aan iedereen kunt doorgeven als ze bestanden met je willen delen of met je willen chatten of hangouten.

Michiel van den Broek

Author Michiel van den Broek

Ik ben je gids in Microsoftland. Als Productivity Specialist help ik je om Windows, de Officeprogramma's en Office 365 beter te gebruiken. Daardoor kun jij meer werk gedaan krijgen in minder tijd. Maakt jou blij, maakt mij blij!

More posts by Michiel van den Broek

Join the discussion 5 Comments

 • R Olde Keizer schreef:

  heb meerdere keren een microsoft account geprobeerd aan te maken maar het is mij (ik ben echt al maanden bezig)steeds niet gelukt.
  Moet telkens een e-mail adres opgeven waar ze de code heen zullen sturen maar het e-mail adres staat er al. Een e-mail adres die ik zelf nooit gebruikt heb is denk ik weleens aangemaakt door een persoon maar nooit gebruikt. Hoe kom ik van dit e-mail adres af.
  Heb nog een vraag heb altijd Hotmail gehad weet zeker dat er heel veel e-mail naar mij gestuurd zijn maar ik krijg ze niet.

  • De vraag over het e-mailadres kan ik zo niet beantwoorden. Voor wat betreft het hotmailadres: Als je je e-mailadres langere tijd niet gebruikt, zal Microsoft het deactiveren. Het account blijft wel bestaan, maar de e-mails zullen na een bepaalde tijd worden verwijderd.

 • Joop Büdgen schreef:

  Hé Michel…wil jij een voorbeeld geven hoe je nu dat gemixte emailadres eruit laat zien? Dus een voorbeeld van een emailadres wat zowel door google als door microsoft wordt geaccepteerd?
  Vriendelijke groet, Joop

  • Het inloggen bij je Microsoft Account en/of Google Account kun je vergelijken met het inloggen bij Facebook, Twitter en andere online diensten. Ook daar log je in met je e-mailadres als gebruikersnaam. Een gebruikersnaam moet namelijk uniek zijn en een e-mailadres is dat standaard. Het staat dus los van de e-maildienst die je gebruikt (Outlook.com, Gmail, Yahoo, Je eigen mailserver, etc.).

   Stel dat we als voorbeeld het e-mailadres janjansen@yahoo.com nemen. https://www.yahoo.com is een e-maildienst, waar je een gratis e-mailadres kunt aanmaken. E-mail die naar janjansen@yahoo.com wordt gestuurd, komt binnen in de Yahoo Webmail.

   Wanneer je vervolgens gaat werken met Google diensten, dan zou je ervoor kunnen kiezen om een nieuw e-mailadres aan te maken: janjansen@gmail.com. Maar je kunt er ook voor kiezen om van je yahoo.com adres een Google Account te maken. In dat geval is janjansen@yahoo.com een gebruikersnaam bij Google, maar e-mail komt nog steeds binnen in de Yahoo Webmail. Hetzelfde geldt voor diensten van Microsoft. Ook hier kun je ervoor kiezen om een nieuw e-mailadres aan te maken of van je bestaande e-mailadres een Microsoft Account te maken.

   Wat voor e-mailadres je gebruikt maakt niet uit. Het kan elk bestaand e-mailadres zijn waar je toegang toe hebt.

Close Menu

Nieuwsbrief

* = verplicht veld

door MailChimp!