Skip to main content

Hoeveel bezittingen sleep jij met je mee?

DozenHoeveel spullen bewaar jij waar je eigenlijk niets mee doet? Hoeveel kasten in je huis staan volgepropt? Welke kamerdeuren hou je het liefst gesloten? Kun jij in je huis de dingen doen die je wilt, zonder eerst te moeten opruimen? Waarom zijn we ons hele leven bezig met het verzamelen van bezittingen, waar we vervolgens nauwelijks iets mee doen? Hoe fijn kan het leven zijn met zo weinig mogelijk bezit.

Toen ik zes jaar geleden mijn eigen appartementje ging huren, heb ik letterlijk alles van mijn oude slaapkamer in dozen gestopt en in mijn appartement weer in een kast gezet. Jaren later had ik een groot deel van de dozen nog geen enkele keer geopend. Wel kon er in die kasten niks meer bij, waardoor nieuwe rommel niet kon worden opgeruimd. Dat zorgde weer voor frustratie als ik eerst moest opruimen (lees: rommel verplaatsen), voordat ik iets simpels als samen aan de eettafel eten.

De afgelopen jaren raakte ik dan ook in paniek als ik, al dan niet onverwacht, bezoek kreeg. Liever liet ik niemand toe in mijn appartement. Mijn kamers waren namelijk rommelig; dozen stonden in de hoeken, kasten waren volgepropt, tafels lagen bezaaid met papieren, rekeningen, magazines. Net voor het bezoek dan kwam (gelukkig meestal wel een paar uur van te voren aangekondigd :-)), werden de papieren in laadjes gestopt en de rest verdween gehaast in mijn inloopkast.

De onderstaande presentatie op TED.com van Graham Hill deed me weer herinneren waarom ik twee jaar geleden gestopt ben met onnodige zaken mijn huis binnen te laten en begonnen ben met het opruimen van de ruimtes die volstonden met nutteloze dingen: de rust die het me gaf.

De zaken die mijn huis binnen komen probeer ik zoveel mogelijk te beperken door mezelf één vraag te stellen: Heb ik dit nodig / ga ik dit gebruiken / ga ik hier echt iets mee doen? Met deze vraag beperk ik vooral de instroom van allerlei brochures (lees ik nooit) en notitieblokken (ik werk vooral digitaal). Reclamemateriaal komt alleen geadresseerd binnen en wordt na openen vrijwel meteen bij het oud papier gegooid. Deze dingen waren bij mij de grote boosdoeners van rommel in huis.

Qua bezittingen ben ik veel selectiever geworden in wat ik wil bereiken en wat ik daarvoor nodig heb. Ik merk wel dat ik veel digitaal doe en dat ik dus minder last heb van nieuwe hobby’s die fysieke bezittingen vereisen.

De afgelopen tijd heb ik veel kasten leeggeruimd, spullen weggegooid, spullen teruggebracht naar hun rechtmatige eigenaar en vooral ook kasten praktischer ingericht. Naast dat het me veel ruimte heeft opgeleverd, merk ik vooral hoeveel rust me dit geeft. De rust dat ik binnen een half uurtje mijn appartement opgeruimd kan hebben voor bezoek, dat ik kan terugvinden wat ik opberg en dat ik de ruimte heb om nieuwe dingen mijn leven binnen te laten.

Hoe vol is jouw leven?

Michiel van den Broek

Author Michiel van den Broek

Ik ben je gids in Microsoftland. Als Productivity Specialist help ik je om Windows, de Officeprogramma's en Office 365 beter te gebruiken. Daardoor kun jij meer werk gedaan krijgen in minder tijd. Maakt jou blij, maakt mij blij!

More posts by Michiel van den Broek
Close Menu

Nieuwsbrief

* = verplicht veld

door MailChimp!