Skip to main content

OfficeAfgelopen maandag heb ik een nieuw speeltje aangeschaft. Een speeltje dat Microsoft Office 365 heet. Dit is een totaalpakket dat Microsoft in verschillende varianten aanbiedt. Van alleen een Exchange mailbox in de cloud tot een combinatie van Exchange, Office 365/2013, SharePoint en Lync. Alles gehost bij Microsoft, dus geen gedoe met lokale serverinstallaties en bijbehorende kosten.

Hoe het voor mij allemaal begon

Het is al weer 17 jaar geleden, maar mijn eerste herinneringen aan Microsoft Office is versie 95. Volgens de Wikipedia beschikbaar sinds augustus 1995. Of ik de versies van daarvoor ook al heb gebruikt weet ik niet meer. Veel deed ik er nog niet mee. Ik denk niet meer dan het typen van een sinterklaasrijm in december.

clippitVanaf Office 97 ging ik het vaker gebruiken, naast de sinterklaasrijmen nu ook voor verslagen voor school. Ik weet nog goed dat ik in Word zelf mijn inhoudsopgaves typte, tot ik de automatisch gegenereerde inhoudsopgave ontdekte. Vanaf dat moment maakte ik ook consequent gebruik van stijlen en vervloekte ik elke medestudent (waarmee ik samen een document schreef) als die dat niet deed. Vele uren heb ik besteed aan het samenvoegen van teksten en opmaak.

De Officeversies daarna

Microsoft Office 2000, XP, 2003, 2007, 2010. Allemaal heb ik ze met plezier gebruikt. Als ontwikkelaar heb ik hele huisstijlsystemen gemaakt in Word, rapportages geautomatiseerd in Excel en voor mijn e-mail maak ik al jaren zowel zakelijk als privé gebruik van Outlook. Ondertussen was daar zakelijk gezien ook al het gebruik van SharePoint bijgekomen.

Waarom nu de overstap naar Office 365

Zakelijk maakte ik al gebruik van steeds de nieuwste versies van Office, mijn zakelijke e-mail in Exchange en documenten in SharePoint. Privé deed ik dat ook, maar liep ik een aantal Exchangeversies achter (2003), had ik Skydrive in plaats van SharePoint en is Microsoft Office erg prijzig als je die overstap bij elke versie maakt. Ik ben echter erg gehecht aan vooral Outlook, aan taken, aan dezelfde agenda op elk apparaat. Hoewel Hotmail dat ook steeds meer ging ondersteunen, was het voor mij nog steeds net niet.

Office 365 Beheerpagina

Met de overstap naar Office 365 los ik een aantal problemen op: mijn e-mail staat veilig in de cloud en ik heb altijd de beschikking over de nieuwste versie van Microsoft Office (voor 5 apparaten). Daarnaast heb ik nu ook SharePoint online, waar ik mijn documenten kan opslaan (dit lost mijn back-upprobleem op). Bovendien kan ik mijn projecten binnen SharePoint beter organiseren dan middels OneNote en Skydrive. Daarbij heb ik nu ook als extraatje de beschikking over Lync (de zakelijke variant van MSN Messenger).

Michiel van den Broek

Author Michiel van den Broek

Ik ben je gids in Microsoftland. Als Productivity Specialist help ik je om Windows, de Officeprogramma's en Office 365 beter te gebruiken. Daardoor kun jij meer werk gedaan krijgen in minder tijd. Maakt jou blij, maakt mij blij!

More posts by Michiel van den Broek
Close Menu

Nieuwsbrief

* = verplicht veld

door MailChimp!