Skip to main content

Nog 7 dagen voor gratis Windows 10 upgrade

By 22 juli 2016mei 13th, 2019Microsoft Windows, Software
Windows vraagt om te upgraden naar Windows 10

Nog maar een paar dagen en dan verloopt het aanbod van Microsoft om gratis te upgraden naar Windows 10. Dit aanbod geldt als je nu gebruik maakt van Windows 7 of Windows 8 en dan de Home of Professional versie. Heb je de Windows 10 upgrade nog niet uitgevoerd? Wacht dan niet te lang! Na 29 juli zal je voor Windows 10 gewoon weer de normale prijs betalen!

Een jaar geleden kwam Microsoft met een nieuwe versie van Windows. Na het zeer succesvolle Windows 7 en de, onterecht, slecht ontvangen Windows 8(.1) waren we aangekomen bij versie 10 (ja, we slaan versie 9 gewoon over). Bij de lancering kondigde Microsoft aan dat gebruikers van Windows 7 en Windows 8(.1) gratis konden overstappen op de nieuwe telg. Bij de overgang naar Windows 8 moest je er nog een paar tientjes voor betalen. Als je dus steeds bent meegegaan, ben je redelijk goedkoop van Windows 7 of misschien zelfs Vista naar Windows 10 gegaan.

Windows 10 upgrade straks niet meer gratis?

Maar net als de aanbieding bij Windows 8 is ook de aanbieding voor een gratis upgrade naar Windows 10 niet onbeperkt. Tot uiterlijk 29 juli kun je gebruik maken van de aanbieding om gratis te upgraden. Nog niet gedaan? Wacht dan dus niet en grijp de kans nu het nog kan. Na 29 juli betaal je voor de Windows 10 upgrade gewoon weer de normale prijs. Die zal voor de Home versie zo rond de €100,- liggen.

Is het wel veilig om te upgraden? Ik hoor dat het nog niet af is?

Ik gebruik Windows 10 vanaf de lancering nu een jaar geleden. Het klopt dat Microsoft het te vroeg heeft gelanceerd. Het was nog niet af, maar als ze langer hadden gewacht dan hadden ze in Amerika het Back-To-School seizoen misgelopen. Ondanks dat het niet af was heb ik nauwelijks problemen ondervonden in het gebruik en ook niet bij het upgraden van meerdere computers. Wat me vooral opgevallen is, en soms stoorde, is de inconsistentie tussen de verschillende apps van Microsoft zelf. In de ene app zit de knop voor instellingen linksboven en in de andere rechtsonder. Dat zorgt ervoor dat je af en toe aan het zoeken bent.

Maar Windows 10 is nooit af. Volgens Microsoft is het de laatste Windowsversie en zal deze voortaan niet alleen geüpdatet worden met beveiligingsupdates, maar ook met nieuwe functionaliteiten. Dat zie je niet zozeer in het besturingssysteem, maar vooral in de verschillende apps die mee worden geleverd. Een voorbeeld is de Mail en Agenda app, die sinds de lancering een jaar geleden al veel verbeteringen en nieuwe functionaliteiten heeft gekregen. Windows 10 werkt nu veel meer als een smartphone, waar je via de store allerlei functionaliteit kunt toevoegen en die continue verbeterd worden.

Start met de meest recente build

Nu denk je misschien dat als er geen nieuwe Windowsversie meer komt, dat je na installatie een eeuwigheid gaat moeten wachten totdat alle updates en patches zijn geïnstalleerd. Vooral bekend van Windows 7 en 8 en alle eerdere Windowsversies. Gelukkig is dat verleden tijd. Hoewel Microsoft niet meer spreekt van Service Packs, hebben we wel om de zoveel tijd groot onderhoud. Dit zijn zogenaamde builds. Wanneer je Windows 10 installeert start je gewoon met de laatste build en vanaf daar heb je dan nog maar een beperkt aantal updates (die ook nog regelmatig samengevoegd worden tot één update). De eerste versie van Windows 10 is build 1507 (2015, juli). In november kreeg Windows 10 de eerste grote onderhoudsbeurt in de vorm van build 1511 (2015, november) ook wel bekend als de November of Fall update.

Windows 10 Anniversary Update

Net buiten de gratis upgradeperiode staat er al weer een nieuwe grote update in de planning. Op 2 augustus komt de Windows 10 Anniversary Update uit. Dit is dus de tweede grote onderhoudsbeurt van Windows 10. Als er nog veel problemen waren, dan zijn die vanaf dan waarschijnlijk volledig gladgestreken. Ik kan dan ook geen reden bedenken waarom je niet zou moeten upgraden. Het is een enorme stap vooruit ten opzichte van Windows 7, dat toch alweer uit 2009 stamt. Er zijn veel nieuwe mogelijkheden en gemakken en het werkt allemaal net weer wat fijner.

Installatiescherm van Windows 10 upgrade

Let op: de installatie duurt lang!

Als je de kans hebt om nog voor het einde van de maand de Windows 10 upgrade te starten, let er dan op dat de installatie erg lang kan duren. Trek er dus zeker een dag voor uit, bijvoorbeeld het komende weekend! Als je geluk hebt dan heeft je Windows 7 of 8 de installatiebestanden in de afgelopen maanden al voor je gedownload en staat alleen de installatie te wachten. In mijn geval was dat niet gebeurt (en ik kon natuurlijk niet daarop wachten).

Afhankelijk van je internetsnelheid kan het downloaden van de installatiebestanden ook nog wel een uur of meer in beslag nemen. Daarna gaat de installatie aan de slag. Ik heb gemerkt dat bij mij met een snelle harde schijf (SSD) toch nog een uur kostte om Windows 10 te installeren. Met een traditionele harde schijf duurt het nog veel langer.

Wil je meerdere computers upgraden, dan kan het lonen om er een installatie usb van te maken. Je downloadt dan de installatiebestanden en maakt dan een usb-stick. Die kun je dan gebruiken om op meerdere computers de installatie uit te voeren. Scheelt toch weer een aantal keer wachten op de download. Je hebt wel een grote usb-stick nodig, maar dat zal tegenwoordig geen probleem meer zijn.

Laat me weten wat je van Windows 10 vindt!

© Afbeeldingen: Microsoft

Michiel van den Broek

Author Michiel van den Broek

Ik ben je gids in Microsoftland. Als Productivity Specialist help ik je om Windows, de Officeprogramma's en Office 365 beter te gebruiken. Daardoor kun jij meer werk gedaan krijgen in minder tijd. Maakt jou blij, maakt mij blij!

More posts by Michiel van den Broek
Close Menu

Nieuwsbrief

* = verplicht veld

door MailChimp!