Skip to main content

Tip: Verleng je bestaande Office 365 Home abonnement met een nieuw Office 365 Personal abonnement

Ok, de titel van dit bericht is een beetje vaag, maar het is wel interessant. Bij veel apparaten (computers, laptops en smartphones) met Windows als besturingssysteem krijg je tegenwoordig een jaar lang Office 365 Personal (Microsoft Office voor 1 PC en 1 smartphone/tablet) cadeau. Heel leuk natuurlijk, maar wat nu als je met je gezin al gebruik maakt van Office 365 Home (5 PC’s en 5 smartphones/tablets)? Kun je dan ook gebruik maken van deze actie?

Ik kwam deze tip tegen op de website van Paul Thurott, een Amerikaanse Microsoft watcher. Je zou je Office 365 Home abonnement kunnen ‘aanvullen’ met de Personal abonnementen die je tegenwoordig bij veel apparaten cadeau krijgt. Helaas lijkt deze optie, in ieder geval voor de Nederlandse klanten, niet te bestaan. In plaats daarvan zal je bestaande Home abonnement gedowngrade worden naar een Personal abonnement (maar dan voor de prijs van Home 🙁 ).

Office 365 Home en Personal

Microsoft biedt voor thuisgebruik twee verschillende betaalde abonnementen aan, waarbij je recht hebt op één of meer installaties van de volledige versie van Microsoft Office. Het abonnement zorgt ervoor dat je steeds recht hebt op de meest recente versie van Microsoft Office en niet, zoals vroeger, vastzit aan de versie die je hebt gekocht. De abonnementen zijn Home voor 5 gebruikers (€99,- per jaar) en Personal voor 1 gebruiker (€69,- per jaar). Wanneer je een Office 365 abonnement wilt afsluiten heb je een Microsoft Account nodig. Aan elk Microsoft Account kan maar één Office 365 abonnement gekoppeld worden.

Personal abonnement cadeau gekregen?

Tegenwoordig krijg je bij veel apparaten met Microsoft software een gratis jaarabonnement op Office 365 Personal cadeau. Kun je deze gebruiken als je al een bestaand abonnement hebt gekoppeld aan je Microsoft Account. Het antwoord is ja, maar je moet er wel goed bij opletten.

Wanneer je een nieuw abonnement (bijvoorbeeld een ‘gratis’ Office 365 Personal abonnement) probeert te activeren, terwijl je al een bestaand abonnement hebt, krijg je de keuze om je bestaande abonnement te verlengen. Die keuze ziet er ongeveer zo uit:

Office365Verlengen

In de Amerikaanse versie van het supportartikel What happens if I add multiple Office 365 subscription plans to my account? heft Microsoft het over een bestaand Home abonnement, wat de klant wil verlengen met een Personal abonnement. De waarde van een jaar Personal abonnement wordt dan vertaald in 9 maanden Home. Dat klinkt logisch.

In de Nederlandse vertaling van dit supportartikel Wat gebeurt er als ik meerdere Office 365-abonnementen toevoeg aan mijn account? is het bovenstaande plaatje een klein beetje veranderd. In plaats van een aanvulling met een Personal abonnement wil de klant nu verlengen met een Home abonnement. De keuze is nu om dit (rechter optie) te downgraden naar een Personal abonnement. De klant krijgt dan 12 maanden Personal (€69,- per jaar) voor de prijs van het Home abonnement (€99,- per jaar). En dat is natuurlijk niet logisch.

Opletten dus

Naar aanleiding hiervan heb ik gebeld met de klantenservice van Microsoft en de situatie uitgelegd. De Microsoftmedewerker bevestigde dat het niet mogelijk is om een Home abonnement ‘aan te vullen’ met een Personal abonnement. In plaats daarvan zal het abonnement dan meteen gedowngrade worden. Dit is niet handig en is natuurlijk ongewenst. In dat geval kan er gebeld worden met de klantenservice (telefoonnummer 0800 500 1500, optie 1) en zal het gecorrigeerd worden.

De Microsoftmedewerker adviseert om te wachten met het activeren van een Personal abonnement, tot het moment dat het Home abonnement is afgelopen. Ook is het mogelijk om het Personal abonnement te activeren met een ander Microsoft Account. Dat is natuurlijk jammer als je al een Home abonnement hebt en geen behoefte aan een extra installatie. Een ander nadeel is dat je een abonnement moet activeren binnen 6 maanden na aankoop.

Heb je al een Office 365 Personal abonnement?

Als je al een Office 365 Personal abonnement hebt, dan kun je op deze manier wel je abonnementsperiode aanvullen. Je gaat immers van Personal naar Personal. De maanden worden er gewoon bij opgeteld. Dit kan tot een maximum van 5 jaar.

Student of werknemer?

Ben je student of heb je studerende/schoolgaande kinderen? Kijk dan eens naar de aanbiedingen die Microsoft heft voor scholieren en studenten. Via hun school kunnen ze heel goedkoop gebruik maken van Microsoft Office tijdens hun studie.

Maakt je werkgever gebruik van Microsoftsoftware (bijvoorbeeld Office 365)? Dan mogen werknemers misschien ook op hun computer thuis Microsoft Office installeren. Informeer daarvoor bij je werkgever.

Michiel van den Broek

Author Michiel van den Broek

Ik ben je gids in Microsoftland. Als Productivity Specialist help ik je om Windows, de Officeprogramma's en Office 365 beter te gebruiken. Daardoor kun jij meer werk gedaan krijgen in minder tijd. Maakt jou blij, maakt mij blij!

More posts by Michiel van den Broek
Close Menu

Nieuwsbrief

* = verplicht veld

door MailChimp!